actueel
 
Astrid Verhoef

“Onaangepast”


Fotografieproject van Astrid Verhoef naar het boek “Portret van een Onaangepaste” van Bernard Wesseling


Astrid Verhoef heeft Fotografie gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), afgestudeerd in 1998. Sindsdien is zij werkzaam als professioneel fotograaf voor onder meer S.M.A.R.T. Magazine, de Arbodienst, Kodde Architecten, het Amsterdams Kleinkunst festival. In eerste instantie was zij vooral actief in landschapsfotografie; haar afstudeerproject “Uitverkoren” (Bijbelse landschappen in Israël) exposeerde zij in het Bijbels museum Amsterdam en op de fotomanifestatie Noorderlicht te Groningen. Met het vervolgproject “Inheems” exposeerde zij bij Gallery Blik en het Arboretum, beide te Rotterdam. Overige expo's waren er bij Staatbosbeheer, het Armandomuseum te Amersfoort en Galerie Vriend van Bavink te Amsterdam. Gaandeweg ontstond er de behoefte om het werk te verbreden en meer met mensen te werken. Dit resulteerde vaak in een combinatie van landschappen en mensen in een theatrale setting met een surreëel karakter. Gebruik van attributen en mensen die buiten hun gebruikelijke kader worden geplaatst en daardoor in een absurde situatie terecht komen. Via deze weg is Astrid Verhoef werk voor theater gaan doen, i.e. promotioneel beeldmateriaal en posters van concept tot fotografische uitwerking en in sommige gevallen het grafisch ontwerp.


Visjes


Auteur van “Portret van een Onaangepaste” Bernard Wesseling en Astrid Verhoef ontdekten in elkaars werk een overeenkomst in thematiek, een interesse in het keurslijf van de huidige samenleving en de ontwikkeling van het individu daarin. Centrale vraag is hoe het menselijk karakter, met zijn emotionele huishouding, past in de maatschappij die wij met z’n allen hebben vormgegeven. Kunnen wij de snelheid bijbenen en in hoeverre kunnen onze emoties deze snelheid aan? Wat gaat daarbij (emotioneel) verloren en wat krijgen we ervoor terug?
De in deze expositie getoonde serie “Onaangepast” bestaat uit verhalende beelden door de roman geïnspireerd. De foto’s vormen op zichzelf staande beelden met overeenkomsten in thematiek en onderwerp. Terugkerende thema's zijn onbegrip, eenzaamheid, wanhoop, de schoonheid van pure emotie. In sommige gevallen geeft Astrid Verhoef als fotograaf haar interpretatie van een karakter uit het verhaal en in andere gevallen vertaalt zij een emotie uit het boek in een beeld.

Voor actuele informatie en een selectie van haar werk zie www.astridverhoef.nl


Astrid Verhoef exposeert van 28 januari t/m 25 februari 2012