actueel
 
Martin Soesbergen

A Forest, 2010


Martin Soesbergen (1960): “Een surrealistisch schilder is geen schilder die surrealistisch schildert maar een surrealist die schildert”. Beelden vormen zich naar aanleiding van woorden en woorden vormen zich naar aanleiding van beelden. Bij songteksten/thema's associeert hij beelden die hij vastlegt op doek. Een deel van die beelden vormt zich al schilderend, waardoor een eigen werkelijkheid ontstaat.

Daarmee is mijn werk surrealistisch in de filosofische zin van Breton (1924): het surrealisme berust op het geloof in de superieure werkelijkheid van bepaalde vormen van associatie die tot nu toe werden verwaarloosd, in het oppermachtig zijn van de droom, in het doelloos spel van denken. Het gebruik van symboliek geeft de afbeeldingen een persoonlijk verhaal en langzamerhand ontstaat er een eigen symboliek.

Verwantschap voelt hij vooral met surrealisten als Moesman, Morris, Tanguy, Magritte en Kanters. Allen enigzins teruggetrokken en vooral bezig hun eigen wereld te scheppen, die in eerste instantie voor henzelf bedoeld is.

Martin Soesbergen is ecoloog en werkt en woont in Lelystad. Hij volgde tussen 1984 en 2004 verschillende opleidingen in schilderen, tekenen, etsen en lithografie.


Martin Soesbergen exposeert van 16 april t/m 21 mei 2011