actueel
 
Michel van Nieuwstadt

Lees de toespraak van Ger Groot bij de opening van de expositie van Michel van Nieuwstadt

Michel van Nieuwstadt (1942) tekent om zo te zeggen al ‘van kindsbeen af’. Serieus werd het toen hij naast schrijven ook ging tekenen in het Nijmeegs Universiteitsblad, waarvan hij tussen 1962 en 1968 redacteur was. Van de honderden tekeningen die hij de afgelopen tien jaar tot op de dag van vandaag gemaakt heeft, is op de expositie een selectie te zien.

Bekend is hij in de eerste plaats als auteur van wetenschappelijk werk. Hij promoveerde op een studie over Menno ter Braak. Ook schreef hij over fascistisch taalgebruik. Sinds tweede helft jaren tachtig is hij werkzaam als schrijver en vertaler. Samen met Mark Wildschut vertaalde hij de omvangrijke Nachlass van Friedrich Nietzsche. Die vertaling verscheen in zeven kloeke delen bij uitgeverij SUN; het laatste deel in 2007. Evenals hij dat is op deze uitgave, is hij trots op de vertaling van een selectie uit Michel Leiris' Journal, die in het Nederlands in de privé-domeinreeks verscheen onder de titel In de tegenwoordige tijd.

Onder andere om weg te zijn van het slopende denkwerk dat het vertalen van Nietzsche - de filosoof met de hamer - met zich meebrengt, besluit hij te gaan schilderen. Dit doet hij op het atelier van vriend en schilder Ad van Hoof in Nijmegen. Deze expositie toont het verbluffende resultaat. Het werk is speels, intuïtief totstandgekomen, lyrisch-expressionistisch en toont de spannende geest van een multitalent.


De expositie van Michel van Nieuwstadt opent op 18 november 2009